Az Erdőkalandokról

Gyertek ki a szabadba egy jó kis programra!

Kucsera Orsolya vagyok, történelem szakos tanár, fejlesztőpedagógus.

Az Erdőkalandok projektet azért hoztam létre, mert meggyőződésem, hogy a hatékony formája a tanításnak nem az, hogy átadjuk a tudásunkat. Sokkal inkább az, hogy kinyissuk a gyermek számára a világot, hogy felkeltsük az érdeklődését, megtanítsuk hatékonyan tanulni, hogy teret adjunk a kreativitásának, és támaszt nyújtsunk az elakadásaiban. Nagyon fontos, hogy képesek legyünk minél több szempontból segíteni a gyerekek fejlődését, de úgy ahogyan azt ők szeretnék és ahogyan azt be tudják fogadni.

Úgy gondolom, hogy egy gyermek életében az élmények által megtapasztalt dolgok azok, amik igazán megragadnak. Legyen az tanulás, vagy bármilyen esemény – kirándulás, szülinap, játék – az összekötő kapocs az élmény. A gyerekek fejlődéséhez, örömteli, kiegyensúlyozott létéhez olyan út vezet, ahol a játék, az élmény és a természet a tanulással kéz a kézben jár.

A Játékórát (csoportos vagy egyéni foglalkozás) ajánlom

  • olyan kisiskolásnak, akinek esetleg kicsit ügyetlen a mozgása, maszatosak a rajzai, kevésbé szépek a füzetei, vagy bizonytalan a tájékozódásban, s talán ezekből következően nyugtalan a gyermek, vagy túlzott a félénksége.
  • Nagycsoportos ovisoknak, ha a szülő úgy érzi, hogy az iskola előtti évben egy kis segítség még jól jönne, hogy az iskolában a sikerélmény majd biztos legyen.
  • Azoknak a kisiskolás gyerekeknek is ajánlom, akiknek semmi gondjuk, őket életkortól függően a motoros funkciók, logikai és kritikai gondolkodás fejlesztésére épülő játékokkal a szövegértéstől a memóriáig igyekszem megdolgoztatni.

A kalandokat ajánlom szeretettel születésnapi-, osztály-, vagy csoportprogramoknak, vagy, ha egy különleges programra van szükség, legyen az bármilyen alkalom.

A táborokat mind azon gyerekeknek ajánlom, akik szeretnének új barátokat, új élményeket szerezni és remek kalandokat átélni a szabadban.

Hamarosan ESMT (erdei szenzomotoros torna) foglalkozásra is lehet jelentkezni, ami ötvözi azt a két dolgot, ami a hivatásommá vált. A természetben (erdőben és vízen) foglalkozhatok gyerekekkel, támogathatom a fejlődésüket és segíthetek az elakadásaikban, illetve nyújthatok nekik olyan élményt, amivel természetessé vállhat számukra a természet tisztelete, szeretete és a vele való harmóniában élés.

Kucsera Orsi